Foto: SVT/Uppsala kommun

Liberalerna: Flytta Fyrishov!

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Uppsala kommun har lagt fram en plan på hur renoveringen av Fyrishov ska bli. Men enligt Liberalerna i kommunen är planen onödigt dyr, och nu höjer partiet röster för att Fyrishov snarare ska flyttas än renoveras.

I majoriteten plan för nya Fyrishov ingår en totalrenovering av äventyrsbadet samt den stora simhallen. En ny simhoppsbassäng är tänkt att tillkomma, samt nya läktare. Investeringen bedöms kosta i krokarna av 420 miljoner kronor. Ytterligare kostnader kan dock tillkomma, då en ny entréhall också väntas byggas.

Planen är tänkt att läggas under klubban inom kort i fullmäktige och i kommunstyrelsen. Dock aviserar nu Liberalerna i Uppsala kommun att de tänker motsätta sig renoveringen.

– För en halv miljard kan vi få mer än detta, säger Mohamad Hassan (L).

”Flytta Fyrishov”

Enligt Hassan bör kommunen snarare flytta Fyrishov, för att på ett mer kostnadseffektivt sätt få ut det man vill av renoveringen.

– Man skulle för en betydligt mindre summa kunna få en helt ny anläggning, kanske i anslutning till Studenternas eller Kap-området.

Är det ens görbart? Fyrishov renoverades ju nyligen med nya idrottshallar?

– Ja, det är helt rätt. Och de ska få stå kvar. Men det är renoveringen av badet vi tycker är onödigt.

”Sälj marken”

Enligt Hassan skulle kommunen istället kunna sälja marken Fyrishov idag står på, något som då skulle kunna bekosta ett helt nytt Fyrishov.

– Och då kan vi istället lägga de pengar som kommunen nu vill lägga på en renovering på annat. Till exempel att fylla de hål som kommunen har i sin budget.

Tidsaspekterna då? Skulle det hinnas med? Behovet av simhallar är ju skriande just nu.

– Först och främst kommer det ta tid att renovera. Och i längden får vi mer för samma summa – om vi skulle göra som vi vill.

Tänkt att stå klart 2021

Enligt majoriteten är nya Fyrishov tänkt att påbörjas redan i år och stå klart 2021.

– Vi behöver snarare ta ett helhetsgrepp. Renoveringen löser inte det behov av simhallar som finns. Om vi inte gör rätt nu kommer vi om några år stå med samma problem igen.

Fyrishov ägs idag det kommunägda bolaget Fyrishov AB. Och bolaget har aviserat ytterligare satsningar på området, med bland annat hotell och kommersiella verksamheter.

– Diskussioner kring hur utbyggnaden söder om stan idag ska se ut finns redan. Det är klart att sådana satsningar skulle kunna göras där med.

Vill lägga det närmare centrum

Enligt kommunalrådet finns även andra positiva aspekter med en flytt.

– Då skulle Fyrishov komma närmare centrum. Det är positivt ur ett rent besöksperspektiv.

Hur ser du på balansen, stadsdelskärnorna emellan?

– Vi vill se en ökad satsning på simning och simkunnighet framöver, och med pengarna som man kan få in med en flytt kan ytterligare hallar för träningssim och motionssim byggas.

Hur skulle detta påverka simklubbarna då? Det är redan ont om tider idag, så har ni tagit tiden i beaktning när ni nu nämner nybyggnation snarare än renovering?

– Som nämnt tidigare så tar en renovering ändå tid. Och fler hallar snarare än en renoverad tror jag skulle gynna klubbarna.

”Värt miljarder”

Det liberala kommunalrådet väljer vidare att ta upp flera exempel där nya simhallar byggts för en mindre kostnad än den majoriteten planerar.

– Borås byggde sin 50 metersbassäng för 50 miljoner, Umeå lyxade till med 100 miljoner. Det är däremot fortfarande mycket mindre än en halv miljard.

– Marken som Fyrishov idag står på ägs av kommunen och är värd miljarder. Vi skulle kunna sälja den och bygga bostäder där istället för att få in pengar till kommunens kärnverksamheter, fortsätter kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

Läs även: Storslagna planer för Fyrishov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.