Ny simhall med tre bassänger, upprustning av äventyrsbadet och en ny motionsslinga. Några av delarna ur majoritetens förslag. Foto: SVT

Storslagna planer för Fyrishov

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har stora planer för Fyrishov. Majoriteten vill satsa drygt 420 miljoner kronor på en ny simhall och en upprustning av den befintliga anläggningen.

Under torsdagen presenterade Uppsala kommun sitt förslag om hur ett nytt Fyrishov kan se ut. En ny simhall med tre bassänger, en motionsbassäng formad som en slinga och en upprustning av äventyrsbadet.

Prislappen väntas landa på drygt 420 miljoner kronor. Från Fyrishovs sida välkomnar man förslaget och ser upprustningen av de slitna delarna av anläggningen som nödvändiga.

– Den äldsta simbassängen är en handgrävd simbassäng från 1959, den har också gammal teknik. Det är den som vi nu siktar på att göra om till en helt ny typ av bassäng. Jag tycker det här är fantastiskt roligt, det är förstås en stor investering och det kräver väldigt stora prioriteringar. Men vi är väldigt glada att det nu är på gång, säger Liisa E Hundertmark, vd på Fyrishov AB.

Så här kan Fyrishov se ut när alla delar är klara 2021. Foto: Uppsala kommun

Läs även Liberalerna: Flytta Fyrishov!

Fördubblad simyta

Kommunstyrelsens ordförande, Marlene Burwick (S) var på plats på Fyrishov under torsdagen och talade om vikten av våga satsa på en ny anläggning. De huvudsakliga argumenten bakom förslaget är ökad simkunnighet och nya typer av bassänger som idag saknas på anläggningen.

– Uppsalaborna kan se fram emot en helt ny simanläggning och redan till sommaren renoveras äventyrsbadet. Man kommer att få en helt ny simdel med olympiska mått som kommer fördubbla simytan på Fyrishov. Steg två är sedan en helt ny rundsimningsbassäng, som jag skulle säga är unik och precis har börjat komma till Sverige.

Har kommunen råd att satsa 420 miljoner på att bygga om Fyrishov?

– Ja, kommunen har råd med det här, det är viktig investering i Uppsala. Simkunnighet är viktigt och att ha möjligheten att ha en så fantastisk anläggning som Fyrishov är viktigt för Uppsalaborna, säger kommunstyrelsens ordförande, Marlene Burwick (S).

Men innan förslaget kan bli verklighet ska det klubbas i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.