Gottsunda är ett av 23 så kallade utsatta områden i landet. Foto: SVT

Lista på utsatta områden kan göras hemlig

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal kommuner anser att polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden snarare är till belastning än till hjälp, så även i Uppsala kommun.

På listan finns i dag 23 områden utpekade runtom i landet. Listan sammanställs av polisen på nationell nivå. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, vill att Gottsunda tas bort från så fort som möjligt.

– Vi fick eld i baken när vi hamnade på listan och mycket har gjort sedan dess. Men på grund av den bristande transparensen så går det inte att veta om vi är på väg bort från den. Och visst tänker företag till både en och två gånger innan de investerar i en stadsdel med en sådan stämpel. Det är ett tveeggat svärd, säger Erik Pelling till SVT Uppsala.

Erik Pelling beskriver samarbetet med Uppsalapolisen som gott, men att hela samhället behövs för att lyfta stadsdelen Gottsunda. Då hjälper det inte att endast polisen har insyn i hur listan framställs, menar han.   

Enligt DN är det ”ytterst osäkert” om listan kommer att offentliggöras i år.

Om en eventuell ny, samlad lägesbild kommer att bli offentlig är ännu inte bestämt, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare vid polisens nationella operativa avdelning, till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer