Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen tillsätter specialgrupp mot kriminaliteten: ”Gottsundagruppen”

Polisen tillsätter specialgrupp mot kriminaliteten: ”Gottsundagruppen”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen har dragit igång en ny satsning i Gottsunda och Valsätra. ”Gottsundagruppen”, som den kallas, är en sammansatt grupp av poliser som ska fokusera på brottsbekämpningen i stadsdelarna – bland annat genom relationsbyggande arbete.

Satsningen har så smått dragit igång redan nu men väntas trappas upp under de kommande veckorna. Uppsalapolisens satsning innebär att det framöver kommer finnas ett gäng poliser som kommer att fokusera helt på Gottsunda och Valsätra utifrån fler perspektiv än endast ingripandeaspekterna.

– Vi vill synas i området och skapa relationer med de boende. Vi behöver få upp förtroendet för polisen i dessa områden och då är denna satsning ett steg i rätt riktning, säger Martin Grunér, chef för ”Gottsundagruppen”.

Resursbrist

Martin Grunér berättar att polisens resurser tidigare har begränsat möjligheterna för myndigheten att verka i områdena vid andra tillfällen än vid direkta insatser eller ingripanden.

– Man har kunnat ryckas på andra saker med kort varsel. Tanken är nu att områdespoliserna ska vara helt dedikerade till detta arbete i den mån det går.

Resurserna är fortfarande begränsade berättar Grunér. Dock ses satsningen som prioriterat:

– Vi kan inte vänta längre.

Enligt den nya chefen för ”Gottsundagruppen” är ett av områdenas största problem rädslan för de kriminella.

– Det är viktigt att allmänheten hör av sig till oss när man är otrygg och när det sker brott i området.

Långsiktighet

Förhoppningen är alltså att genom långsiktighet skapa det förtroendet som kan komma att visa sig fördelaktigt i brottsbekämpningen. Och målet är tydligt: att få bort Gottsunda från polisens lista över ”särskilt utsatta områden”.

– Detta är ett långsiktigt arbete, men vi kommer jobba stenhårt för att få bort det som särskilt utsatt område.

Gruppen består i dag av en temporär styrka, exakt hur många vill polisen inte uppge, men inom kort väntas positionerna i gruppen blir mer bestående och permanenta.

Hur ska detta utvärderas?

– Det är svårt. Det är jättesvårt. Vi kommer aldrig kunna få bort kriminaliteten helt – men vi är fast beslutna om att vi kommer nå resultat och vi hoppas att medborgarna kommer kunna märka av satsningen på lång sikt.

Särskilt utsatt område:

Visa

Kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Källa: Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet