Livsmedelsverket föreslår att man ska införa en maxgräns för hur mycket koffein en energidryck får innehålla.

Livsmedelsverket föreslår begränsad koffeinhalt i energidrycker

Publicerad

På uppdrag av regeringen har Livsmedelsverket i Uppsala utrett hur mycket koffein barn får i sig via energidrycker. Nu föreslår myndigheten att man ska införa en maxgräns.

Efter att på regeringens uppdrag ha utrett barns koffeinintag och behovet av att begränsa tillgången på energidrycker föreslår Livsmedelsverket att en maximal halt för koffein införs för dryckerna.

”Det skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck”, säger Anna Wedholm, chef vid verket enligt ett pressmeddelande.

Sådana regler finns redan i bland annat Tyskland och Danmark.

Mer koffein via andra drycker

Verket noterar att forskningen visar att måttlig konsumtion av energidrycker inte är farlig. I Sverige har vården heller inte fått in något allvarligt fall av koffeinförgiftning. Men personer som dricker stora mängder kan uppleva obehag av koffeinet.

Samtidigt visar verkets egna undersökningar att barn mellan 11 och 18 år får i sig mer koffein från kaffe, te och andra drycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.