Foto: SVT

Tänder ljus för mördade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tändes ljus längs med Centralpassagen vid Resecentrum i Uppsala. Ljusen representerade de 257 kvinnor som mördats i en relation på 2000-talet.

Ljusmanifestationen i Centralpassagen anordnades av Uppsala kvinnojour som valde att hedra de kvinnor som mördats av en man som hon levt tillsammans med.

– Tyvärr är det här lika aktuellt år efter år, ungefär 17 kvinnor mördas i en relation varje år och vi måste fortsätta lyfta frågan, säger kvinnofridsrådgivaren Mikaela Eriksson.

Kvinnodagen 8 mars
257 kvinnor uppmärksammas med ljus. Foto: SVT

Hur har responsen varit?

– Bättre än väntat, det är många som kommit fram och frågat vad vi gör och som har blivit tagna av själva manifestationen, så det är vi tacksamma för.

Vad tycker du behöver göras i den här frågan?

– Vi måste fortsätta uppmärksamma det här, riksdag och regering måste göra det, straffen måste skärpas, och kvinnorjourer måste få mer anslag. Det här är inte ett kvinnoproblem, utan det är ett problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnodagen 8 mars

Mer i ämnet