Foto: SVT/LP

Lokala Partiet i Heby lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har Lokala Partiet i Heby drivit politik i just Heby kommun. Nu har partiet beslutat sig för att inte ställa upp i kommande valet, vilket innebär att partiet med andra ord lägger ner.

Enligt partiordföranden Charlotte Wall (LP) finns det flera anledningar till att Lokala Partiet i Heby kommun nu lägger ner, vilket flera lokala medier har rapporterat om.

– Flera nyckelpersoner försvinner, däribland jag som beslutat mig för att inte fortsätta med politiken. Sen ser vi också att vårt partiprogram har börjat likna andra partiers program allt mer och därför har vi bestämt oss enhälligt för att lägga ner, säger Charlotte Wall (LP).

Enligt Charlotte Wall (LP) har partiets roll i och med det allt mer börjat spela ut sin roll.

– Generellt kan jag tycka att lokala partier är jätteviktiga och bra för kommuner. De partierna kan driva frågor som är viktiga på lokal nivå, istället för att förhålla sig till rikspartier och partiledningar i Stockholm.

Saknar profilfråga

Enligt Wall (LP) är det svårt att fortsätta driva lokal politik utan en egentlig profilfråga, något hon nu upplever att partiet allt mer har saknat. Det är i det ljuset beslutet ska ses enligt henne.

– För det är viktigt för mig att påpeka. Vi har inte haft några större problem att fylla de platser vi har eller att inte få folk engagerade i partiet. Valet vi nu valt att ta grundar sig i andra saker alltså, säger Charlotte Wall (LP).

Vad har er styrka varit?

– Vår styrka har under årens lopp varit att vi har kunnat driva frågor som vi tycker är viktiga på ett mer pragmatiskt sätt än andra partier. Kommunpolitik i stort handlar mycket om en pragmatiskt hållning. Tack vare det har vi kunnat vitalisera politiken i Heby på bra sätt. Vi har varit pigga uppstickare.

Fört en borgerlig politik

Enligt Charlotte Wall (LP) har partiet varit ett parti som kunnat förflytta sig över gränserna, även om det i stort har fört en borgerlig politik.

Vad lämnar ni efter er för renommé?

– Länsbytet är ju central. När Heby bytte från Västmanland till Uppsala och fick ta del av den expansiva region som Uppsala är – men där i ligger också mina farhågor nu inför framtiden. Jag har alltid värnat om företagsfrågorna i kommunen och min förhoppning är att den utvecklingen så klart ska fortsätta.

Lokala Partiet var starkt drivande i frågan gällande länsbytet 2007 – en fråga som hade varit på agendan sedan 90-talet och röstats igenom 2005 av riksdagen.

Under den senaste mandatperioden har också partiet drivit frågor kring näringsliv och företagande fokuserat.

– Men mitt engagemang i Företagarna kommer fortsätta framöver, så de frågorna jag personligen fortsätta med ändå.

De andra då?

– Många aktiva har redan aviserat om att de kanske fortsätter i andra partier. Det är också en av anledningarna till att vi går ut med detta nu, så att de som vill arbeta vidare ska få en rättvis möjlighet att göra det i andra partier i och med att nomineringslistorna nu är aktuella.

”Vemodigt”

Wall (LP) säger att det är med vemod beslutet togs.

– Det är många bara idag som hört av sig och frågat vad de ska rösta på nu i och med att de röstat på oss, så det är klart det är vemodigt.

Enligt partiordföranden kommer partiets medlemmar och de förtroendevalda att slutföra sina uppdrag.

– Det är viktigt att säga. Att vi kommer slutföra de uppdrag vi har.

Partiet har idag tre mandat i fullmäktige och sitter också som ordinarie och ersättare i flera nämnder i kommunen.

LÄS MER: ”Inte jätteförvånad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.