Nu testas en ny metod med mikrober som naturligt ska bryta ner olja vid stora utsläpp som det i Västervik. Foto: Kustbevakningen

Nya försök med oljesanering – mikrober äter upp oljan

Publicerad

Nya metoder testas nu i Sverige för att slippa det mödosamma arbetet med att sanera olja från stränder och i skogar. I stället för att samla upp den kladdiga oljan kan mikroorganismer göra jobbet och äta upp den.

Mikroorganismer finns naturligt i vår miljö och spelar en viktig roll i ekosystemet genom att bryta ner giftiga ämnen. Problemet är att de är för få för att klara att snabbt bryta ner ett stort oljeutsläpp.

Ett svenskt företag i Uppland anser sig ha hittat ett sätt att odla fram fler mikroorganismer. Ett granulat eller pulver, gjort av spill från korkträd suger åt sig olja men inte vatten. I pulvret får mikroberna fäste så de kan börja sitt arbete med nedbrytningen med hjälp av enzymer.

Tanken är att man sedan kan lämna kvar korkgranulatet i naturen eftersom det är ett biologiskt naturmaterial.

Aktiv substans äter oljan

– Vi har fått fram en aktiv substans som äter upp oljan snabbt. Korken bryts också ner senare och skadar inte miljön, säger Jesper Blom på företaget Dissoil. Företaget hoppas kunna bygga en provanläggning i höst och starta tillverkning.

Labtester med odling av mikroorganismer har visat att olja kan brytas ner på kort tid. Foto: Dissoil

Ett annat företag, Zugol i Falun, har en produkt med likartade egenskaper men använder bark av tall i stället för kork. Tallbarken suger åt sig oljan men eftersom mikroberna är för få tar nedbrytningen lång tid. Därför måste barken plockas upp och tas om hand som miljöfarligt avfall.

Avfallet kan lämnas

Om den nya metoden håller vad den lovar tar i stället mikroberna hand om avfallet som kan lämnas kvar på marken eller i vattnet.

– Det blir en naturlig restprodukt som är ren från olja och inte ställer till besvär, säger kemisten Johan de Faire, som är knuten till företaget.

I ett lab testar forskaren Johan de Faire ett korkgranulat med mikroorganismer som ska kunna bryta ner olja. Foto: Dissoil

– Det är ett mödosamt, dyrt och nästan omöjligt arbete att ta hand om avfallet i skogen. Därför tycker vi att försöken med den nya metoden verkar lovande, säger Caroline Rothpfeffer, hållbarhetsansvarig på skogsförädlingsföretaget BillerudKorsnäs, som sponsrar studierna.

Mer fältstudier

– Resultaten av den första delstudien är intressanta men man behöver kontrollera effekterna i fält, säger Lars Högbom, docent i markekologi vid det svenska skogsbrukets forskningsinstitut Skogsforsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.