Foto: SVT/Ricardo Garcia CanchayaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oljan drabbar djur- och växtlivet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Makassar Highways grundstötning utanför Loftahammar har risken ökat för att vattenlevande djur och växter drabbas av oljan som läckt ut från fartyget.

Informationscentrumet Naturum, som arbetat hårt med att undvika utsläpp i Östersjön och Västervik, har nu drabbats av vad som kan ses som ett bakslag. Lastfartyget Makassar Highway har släppt ut en stor mängd olja i närheten av Västervik, efter att ha stått på grund i knappt en vecka.

Naturvårdsorganisationen hyser oro för att detta kan komma att drabba livet runt kusten.

– Detta kan påverka djurlivet, särskilt fåglarna. Vadarfåglar är extra utsatta när det kommer till utsläpp, säger Maria Kappling, föreståndare på Naturum.

Människan skyldig att se efter

Vid oljeutsläpp av tjockolja kan varken växter eller djur skydda sig. Det är upp till oss människor att ta hand om utsläppen.

– Det här är fåglarnas hem- och livsmiljö. För dem är det omöjligt att göra något åt oljeutsläpp. Det är upp till oss att göra vad vi kan åt utsläppet, konstaterar Maria Kappling.

Västerviks kommun uppmanar ta kontakt

Västerviks kommun skriver på sin hemsida att de arbetar med att ta hand om oljeskadade fåglar och uppmanar allmänheten att höra av sig till kommunen, om någon ser en fågel som råkat illa ut av oljeutsläppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet