• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kommunens vattenprover visar att vattnet vid Krutudden just nu inte är badbart. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Magbakterie stoppar bad på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Det efter prover som tagits vid Krutuddens badplats i Östhammar som visar för höga halter av intestinala eterokocker. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Vattnet vid Krutudden i Östhammar innehåller höga halter av tarmbakterien instestinala enterokocker. Det visar ett av vattenproverna som kommunen tagit.

Badvattnet bedöms som otjänligt om halten överskrider 300 cfu/100ml och de prover som tagits vid krutudden visar 600 cfu/100 ml. Det har tagits nya prover som man väntas få svar på inom några dagar.

Krutuddens badplats Foto: SVT

Inte första gången

Så sent som i slutet av juni så avrådde Östhammars kommun allmänheten från att bada vid Gräsöbadet. Även Ängskärs badvatten i Tierps kommun visade på förhöjda halter av bakterien.

LÄS MER: Otjänligt badvatten på flera platser

Östhammars kommun skriver att bakterien kan orsaka magproblem, särskilt om redan sjuka, äldre och barn badar i vattnet.

– Om du badat på Krutudden någon av de senaste dagarna och känner dig dålig, kontakta sjukvården uppmanar Johan Nilsson, miljöchef på Östhammars kommun.

Här kan man läsa mer om badvatten och vattenkvalitén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.