Årets hedersupplänning 2020 Veronica Maggio tillsammans med landshövding Göran Enander. Foto: Länsstyrelsen Uppsala län

Veronica Maggio utsedd till årets hedersupplänning

Uppdaterad
Publicerad

Hon växte upp på Rackarberget och kan nu räkna sig till den stolta skaran hedersupplänningar. Veronica Maggio får utmärkelsen för ”sin ständigt växande musikskatt” som ofta hämtat motiv från Uppsala.

Veronica Maggio tog emot utmärkelsen vid en ceremoni i trädgården vid Uppsala slott på måndagen.

Hon föddes i Uppsala 1981 och växte upp på Rackarberget. Som 17-åring flyttade hon till Stockholm men har ofta återkommit till födelsestaden i sina låttexter.

Motiveringen lyder:

Från innergårdarna på Rackarberget till utsålda arenor har hon brutit ny populärmusikalisk mark med sin poppoesi om kärlekssorg och ungdomens kluvenhet, hemstadens prägling och vägen därifrån. Hennes andra album från 2008 sålde både platina och blev inträdesbiljetten till generationer av unga hjärtan. För sin ständigt växande musikskatt och tonsäkra skildring av en modern urban tillvaro tilldelas Uppsaladottern Veronica Maggio utmärkelsen Årets Hedersupplänning 2020.”

– Tack så mycket! Det känns roligt att få lite pepp i dessa dagar. Jag är mycket glad och hedrad, sa Veronica Maggio vid ceremonin.

Utmärkelsen delas ut av landshövdingen till någon född eller verksam i Uppsala län som gjort särskilt betydelsefullla insatser för länets framtid och utveckling.

Se hur Uppsala-Maggio trollas fram på Stockholmsgator under sitt besökt hos SVT:s Luuk & Hallberg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.