Foto: SVT

Nya Enköpingsstyrets budget inte deras egen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen röstades det om budgeten i kommunfullmäktige i Enköping. Det blev inte det nya styret bestående av den blågröna allianskoalitionen som gick igenom, utan istället oppositionens: Socialdemokraternas och Nystart Enköpings budget. Det efter SD-stöd.

I Enköpings kommun är det en blågrön allianskonstellation som styr kommunen, det vill säga allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet. Men när kommunfullmäktige skulle rösta om budgeten under måndagskvällen så blev det Socialdemokraternas och Nystart Enköpings budget som gick igenom. Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll i kommunen, valde att rösta på dem, istället för den blågröna alliansen.

– Vår budget föll, som väntat, och då fick välja mellan två onda ting så att säga. Då hamnade vi närmare Socialdemokraterna och Nystart Enköping än det blågröna styret, säger Anders Lindén (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Enköping.

Enköping

S och NE

På vilka punkter är ni närmare S och NE?

– De hade samma prioriteringar som oss när det kommer till vård och omsorg, det var viktigt för oss, säger Anders Lindén (SD)

Har ni haft dialoger med S och NE innan omröstningen?

– Nej, det hade vi inte. Däremot hade vi pratat med Ingvar Smedlund (M) om budgeten, och la fram några punkter som vi vill se för att vi skulle kunna rösta på deras budget, men de ville inte ändra på sig.

”Inga problem att göra borgerlig politik med budgeten”

Trots att oppositionens budgetförslag gick igenom så känner kommunalrådet Ingvar Smedlund (M) ingen oro över att styra med oppositionens budget i handen.

– Kronmässigt skiljer det sig inte mycket. Det blir lite mer på vård och omsorg, och vi hade gärna sett mer på skolan. Det går att driva borgerlig politik med den här budgeten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enköping

Mer i ämnet