Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mäklaren Abel Tekeste tror att allt fler kommer att våga slå till på bostadsköp då bostadsmarknaden tycks återhämta sig. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Mäklaren: ”Många vill köpa nu innan marknaden vänder”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden ser ut att återhämta sig efter räntechocken. Det menar mäklaren Abel Tekeste som säger att allt fler köpare nu söker sig till visningar i Uppsala.

– Man vill passa på innan marknaden vänder, säger han.

Behovet av att flytta är stort bland flera Uppsalabor, enligt mäklaren Abel Tekeste. När SVT träffar honom på onsdagen gör han sig redo för en visning i centrala Uppsala.

– I dagsläget är det historiskt sett ett lågt utbud av nyproducerade bostäder. Men vi kan se att det är många som kommer på visning och som utgår ifrån att marknaden kommer att se helt annorlunda ut om ett par år, säger han.

Bostad i Uppsala län

Ränteuppgången i Sverige har lett till att människor inte vågat flytta trots att det funnits behov av det, tror Abel Tekeste.

Priserna ökar

Priserna för bostadsrätter har ökat med 1,6 procent i riket under det senaste året, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under de senaste tre månaderna har priserna för bostadsrätter ökat med 0,4 procent – för villor handlar det om en ökning på 3,9 procent i Uppsala län.

Vissa fastighetsägare rear ut bostäder

Samtidigt som priserna ökar i stort väljer flera fastighetsägare i Uppsala att sänka sina priser för bland annat nyproduktioner och erbjuder i vissa fall avgiftsfria år.

– Vi har sett att det har gett effekt. Folk vill minska sina boendekostnader och jag tror att fler vågar köpa då man tror att ränteläget ligger ännu bättre till om två år, säger Abel Tekeste.

Hör mer mäklaren Abel Tekestes bild av läget på bostadsmarknaden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet