Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av pendlarna som påverkas är Christofer Schultz. Hör mer om hans situation i klippet. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Nya tidtabellen: 39 tågavgångar per dag tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebon Christofer Schultz pendlar till sitt jobb på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men Mälartågs nya tidtabell, med flera borttagna avgångar, ställer till det för hans vardagspussel.

– Nu kommer jag behöva kliva upp okristligt tidigt eller komma sent till jobbet. Inte kul, säger han.

Mälartågs nya tidtabell börjar gälla 11 december. Den innebär färre avgångar i Uppsala län. Totalt tas 39 avgångar per dag bort, till och från Uppsala. Den nya tidtabellen gäller i ett år. Anledningen till att antalet avgångar dras ner är att det råder brist på lokförare, så även hos MTR som kör Mälartågen.

– Det har i sin tur orsakat mycket trafikstörningar och så kan vi inte ha det, säger Katarina Myrberg, kommunikatör vid Mälardalstrafik.

Både UL och Mälartåg kommer att stärka upp med bussar för att möta den minskade mängden tågavgångar, till följd av den nya tidtabellen.

En av pendlarna som påverkas är Christofer Schultz. Hör mer om hans situation i klippet.

Kan bli störningar i tågtrafiken

Samtidigt som den nya tidtabellen träder i kraft lägger Trafikverket om till ett nytt digitalt planeringssystem. Något som riskerar att orsaka akuta stopp, kraftiga förseningar och inställda avgångar.

– Vi är, precis som alla andra tågbolag, oroliga för trafikstörningar. Därför har vi satt in extra service- och kundtjänstpersonal och vi kommer även att ha bussar på standby, säger Katarina Myrberg.

Andra indragna sträckor

Även avgångar från Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna kommer också dras in till följd av lokbristen hos Mälartrafiken, och sträckor av SJ påverkas av samma anledning.

– Vi ser en väldigt stark efterfrågan och skulle vilja köra många många fler avgångar – men vi får ju lov att anpassa oss efter antalet lokförare och just nu är de alldeles för få, säger Dan Olofsson vid SJs pressjour.

Uppsala – Tierp: Från 78 avgångar till 52.

Uppsala – Gävle: Från 54 avgångar till 46.

Uppsala – Sala: Inga reduceringar. Fortsatt 28 avgångar.

Uppsala – Stockholm: Från 47 avgångar till 42.

Siffrorna gäller i båda riktningarna och en vanlig vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.