Malmö FF ”agerar” nu mot Sirius i Sarfoaffären. Till vänster Ove Sjöblom, ordförande i Sirius, i mitten Kingsley Sarfo och till höger i bild, Niclas Carlnén, vd i Malmö FF. Foto: TT

Malmö FF sätter press på Sirius

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att blåsa snålt runt Sirius. Till en dopningsskandal och ett utsatt läge i den allsvenska tabellen kan läggas att storklubben Malmö FF nu ökar pressen på Uppsalaklubben i Sarfoaffären.

För SVT Nyheter Uppsala bekräftar Niclas Carlnén, vd i Malmö FF, att klubben i dag har inlett en dialog med Sirius gällande Sarfoaffären.

Fotbollsspelaren Kingsley Sarfo gick från Sirius till Malmö under förra säsongen och har nu sparkats av Skåneklubben. Detta efter den fällande domen i förra veckan där den tidigare Siriusspelaren dömdes till fängelse i nästan tre år för våldtäkt mot barn.

Varför agerar ni?

– Det handlar om vår affärsuppgörelse som vi diskuterar utifrån domen som har fallit, säger Niclas Carlnén.

Hur ser du på utsikterna att komma överens?

– Det är alldeles för tidigt att kommentera.

Niclas Carlnén är mycket förtegen kring varför klubben ska ”agera” mot Sirius, men sannolikt handlar det om att föreningen anser att Uppsalaklubben suttit på information om Kingsley Sarfos privatliv som hade varit väsentligt för Malmökubben att få vetskap om innan övergången blev klar.

Sarfos privatliv

Ove Sjöblom är ordförande i Sirius.

Finns det saker i Kingsley Sarfos privatliv som ni medvetet hållit undan i samband med affären?

– Nej, och det här var inga frågor som diskuterades och det ställdes heller inga frågor från Malmö FF:s sida. Vi hade inte kunskap om annat än det som kommenterats i förundersökningen. I övrigt känner jag inte till något annat, och det är därför som jag är förvånad över att Malmö FF vill gå mot Sirius.

Men kan det inte vara så att Malmö FF känner till saker som har inträffat under Sarfos tid i Sirius, som man menar att ni borde ha känt till och också informerat Malmö om i samband med affären?

– Ja, det kan inte jag uttala mig om – det måste i så fall Malmö FF göra.

Hur öppna tycker du att ni har varit i affären?

– Det här var frågor som aldrig var uppe i diskussionen. Det hela gällde framförallt ersättningsklausuler.

Med tanke på det som har hänt, kunde ni har varit mer öppna?

– Jag tycker att vi har gjort det vi kunde utifrån de omständigheter vi kände till då.

”Kan inte ha koll på spelare 24 timmar om dygnet”

Du tycker inte att ni har undanhållit information?

– Nej, absolut inte eftersom det här var obekant. Det har hänt på spelarens lediga tid och vi kan inte ha koll på spelare 24 timmar om dygnet. Det här var absolut inget som vi kände till.

Att det här dyker upp när laget snart ska återsamlas inför en viktig höst, hur påverkar det?

– Vi har redan haft en tung höst och vår, så det är klart att det här är något som skulle påverka oss negativt, säger Ove Sjöblom, som är ordförande i Sirius.

Och det kan i slutändan leda till en ekonomisk smäll?

– Om Malmö FF fullföljer sitt krav och har framgång med det så innebär det så klart en påfrestning för Sirius.

Ni har inlett en dialog – hur går det med den?

– Den frågan vill jag inte kommentera i dagsläget.

Utsikterna att ni ska komma ur den här affären på ett bra sätt, hur ser du på dem?

– Det som ett återkrav kan grunda sig på är ju det som är känt och det som ligger i förundersökningsprotokollet. Och de omständigheterna räcker inte till, menar jag, för att ha framgång mot Sirius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.