Foto: SVT

Mamma misstänks för mordförsök – häktas inte

Uppdaterad
Publicerad

Den mordförsöksmisstänka mamman häktas inte och ska heller inte genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. Det fastslår hovrätten efter höstens förhandlingar. I och med detta tyder det mesta på att kvinnan frias. Dom faller 10 januari 2018.

Det var under sommaren 2015 som vårdpersonal slog larm om den 25-åriga kvinnan. De misstänkte att hon skadade sitt eget spädbarn.

Åklagaren åtalade mamman för flera fall av mordförsök och misshandel och försökte visa på att mamman led av det mycket ovanliga syndromet Münchhausen syndrom by proxy, det vill säga att mamman medvetet skadar barnet för att på så sätt känna sig behövd och få chans att hjälpa.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Friades i tingsrätt

16 fall av grov misshandel och 14 mordförsök, så löd anklagelserna mot den kvinna i 25-årsåldern som stod åtalad i Uppsala tingsrätt under våren.

Kvinnan friades i tingsrätten, mycket på grund av att försvaret kunde visa på alternativa förklaringar. Trots ett gediget antal vittnen och övervakningsfilmer från Akademiska sjukhuset där många av brotten ska ha skett.

Fallet har sedan september varit uppe i hovrätten. 35 förhandlingsdagar har gått och nu ville alltså åklagaren se kvinnan häktad på nytt i väntan på domen.

Skälet man angav var att man ville att kvinnan skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning samt att risken att de påstådda brotten skulle fortsätta ansågs stor.

Åklagaren menade också att risken för flykt var avsevärd. Men den begäran avslås nu.

Hovrättsdomen väntas den 10 januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet