Foto: TT

Man häktad – misstänks ha planerat bombmord

Publicerad

En man i 30-årsåldern har häktats misstänkt för förberedelse till mord. Det efter att polis hittat kemikalier i hans bostad i centrala Uppsala – som åklagaren misstänker var grunden till en bomb.

Mannen greps och anhölls efter ett tillslag mot en lägenhet i centrala Uppsala förra veckan. I lägenheten hittade polisen misstänkt farliga kemikalier – kemikalier som åklagaren tror mannen försökt skapa en bomb av.

– Vår bedömning är att om han inte hade avbrutits av polis är risken stor att han hade lyckats göra en hemmagjord bomb, säger kammaråklagaren Michael Ehrencrona.

Mannen har nu häktats på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för förberedelse till mord.

Ingen terrorism

Ehrencrona understryker att man för tillfället inte bedömer eller misstänker terrorism.

– Vi har kunnat identifiera en högst trolig måltavla. Bedömningen är att mannen alltså inte planerade något som var en risk för allmänheten.

Den eventuella måltavlan är enligt åklagaren inte en person av offentlig karaktär.

– Det är ingen politiker eller sportprofil eller liknande.

Hur ska mannen ha kommit över kemikalierna?

– Inget jag kan gå in på.

Har det förelegat någon risk för grannarna i mannens hus? Med tanke på det som hittades i lägenheten?

– Inte enligt vår bedömning, men det får polisens analys vidare visa.

Säpo inkopplat

Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska en stor mängd och ett stort antal olika typer av kemikalier och illegala substanser ha hittats i lägenheten.

– För att göra det mannen planerade krävs detaljerad kemisk kunskap. Det är inget som vem som helst utan förkunskap hade kunnat göra, säger Ehrecrona.

Även Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet.

– Det är främst en rutinmässig och säkerhetsmässig åtgärd. Bland annat på grund av att mannen försökte framställa en bomb i de centrala delarna av Uppsala. Vi har velat ställa frågor till Säpo och de har velat ställa frågor till oss delvis om motivbild och liknande. Enligt vår samlade gemensamma bedömning så är vi nu nästintill säkra på att det inte förelegat något risk för allmänheten i stort.

I nuläget vill åklagaren inte kommentera hur utredningen går vidare, eller huruvida det är några fler personer som figurerar i den.

– Inget jag kan kommentera.

Åtal ska väckas senast 31 januari, förutsatt att åklagaren inte behöver mer utredningstid – eller att mannen släpps på fri fot dessförinnan.

Mannen försvarsadvokat låter hälsa att man för tillfället, på grund av den rådande förundersökningssekretessen, inte vill kommentera ärendet ytterligare. Inte heller vill man gå in på huruvida mannen gett någon förklaring till fynden i lägenheten.

– Min klient nekar till brott, säger försvarsadvokat Michael Horneman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer