Foto: Fredrik Persson/TT

Universitetet samarbetar med polisen kring bombärende

Publicerad

Polisen har varit i kontakt med Uppsala universitet angående den man i 30-årsåldern som sitter häktad misstänkt för förberedelse till mord. Det eftersom personen är student vid Uppsala universitet

Under de senaste dagarna har polisen i Uppsala varit i kontakt med Uppsala universitet angående det ärendet där en man sitter häktad misstänkt för förberedelse till mord. Det eftersom mannen, som är i 30-årsåldern, är student vid universitetet.

– Polisen har ställt frågor till oss om en specifik student, säger Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Mannen häktades i dagarna misstänkt, på sannolika skäl, till förberedelse till mord. Det eftersom – vad åklagaren misstänker – mannen ska ha försökt bygga en hemmagjord bomb. Med syfte att döda en annan person.

– Vår bedömning är att om han inte hade avbrutits av polis är risken stor att han hade lyckats, säger kammaråklagaren Michael Ehrencrona.

Kemikalier

Bomben ska, enligt vad åklagaren misstänker, bestå av bland annat en rad kemiska substanser.

– För att göra det mannen planerade krävs detaljerad kemisk kunskap. Det är inget som vem som helst utan förkunskap hade kunnat göra, säger Ehrecrona.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala finns det saker som indikerar att några av kemikalierna som ska ha hittats i mannens bostad kan ha kommit honom till dels indirekt via universitet.

Har ni dragit igång någon utredning kring detta ärende?

– Vi arbetar brett med säkerheten vid universitetet. Det gör vi löpande.

Men har ni dragit igång någon parallell utredning vid sidan av polisens? Har ni påbörjat någon inventering vid institutionerna till exempel?

– Det är inget jag tänker kommentera. Vi samarbetar brett med polisen utifrån det de vill ha hjälp med.

Nekar till brott

Hur har ni valt att gå vidare? Har ni informerat personal?

Den här studenten har på sin fritid gjort någonting som föranlett den här häktningen. Vi har 45 000 studenter vid universitet och vi kan inte hålla på att informera personal och andra studenter om vad alla gör på sin fritid hela tiden.

Vidare hänvisar Christina Boman till polisens förundersökning.

– Som den myndighet vi är så följer vi den skyldighet vi har att vara behjälpliga andra myndigheter.

Mannen själv har via sin försvarsadvokat låtit hälsa att han nekar till alla anklagelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer