Foto: Utryckning Uppsala

Knarkskuld låg bakom knivdåd i Engelska parken

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern åtalas för mordförsök respektive misshandel efter ett knivbråk i Engelska parken i slutet av maj. Ett urartat bråk om en knarkskuld ska ligga bakom mordförsöket i Engelska parken, enligt åklagaren Elin Blank.

Den 22-årige man som suttit häktad misstänkt för att ha knivskurit en 20-årig man i bröstet åtalas misstänkt för mordförsök och olaga hot. Samtidigt misstänks 20-åringen vara den som inlett bråket genom att utdela ett knivhugg i 22-åringens hand.

– Det är klarlagt vad som har hänt, även om han (22-åringen) kan ha invändningar om nödvärn. Den här killen blir först knivskuren i handen och sen hugger han tillbaka, säger Elin Blank.

LÄS MER: En anhållen för mordförsök i Engelska parken

Knarkskuld skulle drivas in

Det var en eftermiddag i maj som de båda männen stämde träff vid Carolina Rediviva. Enligt åklagaren är de åtalade överens om händelseförloppet, som började med att 22-åringen sökte upp 20-åringens pappa för att utkräva sonens narkotikaskuld på 2.300 kronor. Därefter har männen träffats i parken där skulden skulle betalas.

– Han har haft med sig pengar och lämnat över pengar. Det blir diskussion om att pappan kontaktats och i samband med att pengarna ska lämnas utdelas knivhugg, säger Elin Blank.

Bland åklagarens bevisföring finns läkarutlåtanden som visar att skadan var livsfarlig.

– Jag vill att rätten prövar rubriceringen mordförsök utifrån skadan. Det var en ganska allvarlig skada som kunde lett till döden om han inte fått vård, säger Elin Blank.

LÄS MER: Åklagaren: ”De är bekanta med varandra”

Båda männen åtalas för knivbråket. 22-åringen misstänkt för mordförsök och olaga hot. 20-åringen, som ska ha varit den som knivhuggit 22-åringen i handen, misstänks för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.