Mannen uppger att han blivit hotad till att begå brottet. Foto: TT

Man döms för bidragsbrott – misshandlades

Publicerad

En man i 25-årsåldern dömdes på torsdagen för grovt bidragsbrott. Med hjälp av falska handlingar fick mannen 120.000 i utbetalningar från CSN.

Den dömde mannen har hävdat att han blivit hotad till att delta i bidragsbrottsligheten som pågick under 2014 och 2015. Under utredningen har han uppgett att hans ekonomiska situation varit ansträngd och att han blivit uppmanad av en släkting att söka studiemedel som en lösning på problemen.

Släktingen och dennes medhjälpare ansökte sedan om CSN-lånen, enligt mannen, och den första utbetalningen gick i huvudsak till dem. Mannen mådde dåligt över vad som hänt och kontaktade CSN för att berätta vad som hade hänt, att han egentligen inte studerade. En ytterligare utbetalning om 56.000 kronor betalades aldrig ut, då mannen vid det laget hade kontaktat polis om vad som försiggått.

Misshandel

Han har senare uppgett att han blivit misshandlad på grund av detta. Mannen har som resultat levt under polisens skydd och på hemlig adress.

Trots att mannen hävdat olaga tvång anser tingsrätten att brottet fullbordats redan i samband med att CSN beviljat studiemedlen. Han ska därför dömas för grovt bidragsbrott.

Mannen döms även för skatteredovisningsbrott. Påföljden blir villkorlig dom och 4.000 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer