Totalt 16 barn har utsatts av mannen. Foto: SVT

Man döms för flera sexbrott mot barn – övertalade flicka att penetrera sig själv

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern i Uppsala län döms till 4 år och 9 månaders fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Totalt har 16 barn mellan 9 och 14 år gamla utsatts.

Mannen har kontaktat minderåriga via sociala medier och bett dem skicka avklädda bilder. Han har även förmått barnen att filma när de begått sexuella handlingar och hotat med att sprida materialet om de inte fortsatt skicka mer.

Ett av offrens mamma har beskrivit hur dottern ”blev fullständigt skräckslagen och började att skaka” av hoten.

Förnekar våldtäkt

Vid ett tillfälle övertalade mannen en av de yngre flickorna att penetrera sig själv med ett föremål, filma och skicka videon. För det döms han till våldtäkt mot barn.

Gärningsmannen har varit frihetsberövad sedan september förra året. Han har bland annat erkänt sexuellt ofredande och att han efterfrågat bilder, dock inte nakenbilder. Han förnekar våldtäkt och att han skulle ha känt till offrens ålder.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala skadestånd till majoriteten av offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.