Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör om den dramatiska morgonen när ex-polisen Christer Nordström, 73, brottade ner en hotfull man. Foto: Måns Antman Debels/Privat

Man hotade att misshandla kvinna med skärp – då ryckte ex-polisen in

Uppdaterad
Publicerad

Det är tidig onsdagsmorgon inne på Resecentrum i Uppsala och en man bråkar med en kvinna. Mannen drar fram sitt skärp och säger att han ska slå ihjäl kvinnan – men då rycker den pensionerade polisen Christer Nordström, 73, in.

– Jag insåg att jag var tvungen att paketera honom på golvet, säger Christer Nordström.

Det var i onsdags morse på Resecentrum i Uppsala som en man och kvinna bråkade med varandra. Det var under 20 minusgrader utomhus och många hade sökt sig in till värmen.

– Det var spänd stämning, alla kunde höra bråket, säger Christer Nordström som var på väg till Stockholm.

Mannen kallade kvinnan för grova könsord och hotade att han skulle misshandla henne. Men när han drog upp sitt skärp ryckte Christer Nordström in.

– Jag sa till honom att lugna ner sig, men insåg sen att jag var tvungen att få ner honom på golvet. Polistakterna sitter kvar, säger han.

Finns det risker med att agera?

– Den enskilde har rätt att ingripa, men man måste göra en bedömning om vad man har för styrka. Det viktiga är att man larmar polisen.

Inga vakter på plats

Fanns det inga ordningsvakter på plats?

– Nej det fanns det inte och det är märkligt tycker jag. När det blir kallt så söker sig många socialt utslagna till sådana här platser, säger Christer Nordström.

Jernhusen är det statliga företag som förvaltar Resecentrum och som också har ansvar över ordningen. De säger att just den stationen är en av dem som har störst bevakning på plats.

– Det kan vara en tillfällighet att inga ordningsvakter var där då. Det kan också vara för att de inte är schemalagda så utifrån de analyser som vi har, säger Michael Englund, säkerhetschef på Jernhusen.

Hör ex-polisen Christer Nordström om den dramatiska morgonen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.