Enligt åtalet ska mannen flera gånger ha gjort utfall, med järnröret i handen, mot sin före detta hyresgäst. Det kan dock inte styrkas, enligt tingsrätten. Foto: Polisen

Man med hemmagjort vapen döms för olaga hot

Publicerad

En man i 60-årsåldern döms för olaga hot efter att han pratat med en polis. Åklagaren hade även yrkat på försök till grov misshandel, men på den punkten frikänns mannen.

Det var 27 april förra året som mannen, enligt åklagaren, går till attack med ett järnrör där en morakniv fästs längst ut. Målet för attacken är hans hyresvärd som ville upplysa om att mannen inte skulle låsa till den gemensamma bastun. Enligt målsäganden ska mannen, med järnröret framför sig, ha gjort flera utfall och siktat mot magen. Hyresvärden lyckas slå bort kniven från röret och kort därefter oskadliggöra mannen.

En helt annan version

Den tilltalade ger en helt annan version; att han blir överfallen av två personer som ville kräva in obetalda hyror. Han har svårt att komma ihåg hur han använt ”försvarsanordningen”, men hävdar nödvärn.

Järnröret ska ha tillverkats ett par veckor före tumultet i bostaden, och var tänkt att användas som ett fiskeredskap.

Domstolen noterar att uppfattningarna om vad som hänt i bostaden går isär, och anser det inte bevisat att hyresgästen hade för avsikt att skada hyresvärden.

Polis fick information om hot

Några dagar efter händelsen i slutet av april ringer en polis upp den tilltalade (han ville det). Under samtalet berättar han att han skulle åka ut med ett vapen, och ”starta en lynchmobb” mot hyresvärden.

Information om hoten lämnade polisen vidare och tingsrätten bedömer att de var av karaktären att målsägaren ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin egen personliga säkerhet”.

Mannen döms därför till olaga hot och dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer