Svensk man i 20-årsåldern efterlyst för knivmord i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Norsk polis har gått ut med en efterlysning på en svensk 20-årig Uppsalabo som misstänks ha knivmördat en person i Oslo tidigare i veckan.

Mannen misstänks också ha utfört ett knivrån i staden. Han är tidigare känd av svensk polis och har dömts till fängelse för bland annat rån.

Mordoffret är en 24-åring som hittades död i en bostad i Oslo i måndags. Samma morgon inträffade även ett knivrån i ett garage inte långt därifrån, och norsk polis misstänker nu ett samband. Den efterlyste mannen syntes i området i samband med brotten.

– Det stämmer att en svensk medborgare är efterlyst via Interpol för mord och grovt våld i Norge. Jag kan bekräfta att svensk polis arbetar med ärendet, exakt hur kan jag inte berätta eftersom vi inte avslöjar våra operativa metoder, säger Kristian Ljungberg vid polisens nationella mediecenter till SVT Nyheter.

På söndagskvällen gick norsk polis ut med namnet på den misstänkte.

Tidigare dömd

20-åringen sedan tidigare är dömd för bland annat stöld och rån i Sverige. I fjol dömdes han till 1,5 års fängelse för rån efter att ha trängt sig in i en bostad, knivhotat de boende och stulit värdesaker.

Mannen är skriven i Uppsala.

Enligt norsk polis ska mannen ha lämnat Norge och åkt till Sverige samma dag som mordet begicks, men det är oklart om han fortfarande befinner sig i Sverige.

Mannen är internationellt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.