Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns många som kan vara väldigt ingående och specifika” – hör mer om behörighetskraven för vissa stipendier. Foto: Georg Camitz/SVT

Udda krav hos stipendier för studenter: ”Ska vara gudfruktig, skicklig och dygdig”

Publicerad

Det är för få studenter som söker de drygt 500 stipendierna som finns vid Uppsala universitet, anser stipendiekansliet. Det har SVT Nyheter Uppsala rapporterat om tidigare. Men långt ifrån alla stipendier är i dag tillgängliga – på grund av utgångna och udda behörighetskrav.

– Vissa stipendier kan vara väldigt snåriga. Exempelvis att du ska komma från en mycket specifik plats, dina föräldrar ska ha ett visst yrke, du ska läsa ett särskilt ämne och vara i en viss ålder, säger Linn Fischer, jurist på Uppsala Akademiförvaltning.

En del av Linn Fischers arbete handlar därför om att göra stipendier lättare att söka, genom så kallade permutationer. En permutation är när man ändrar ett villkor eller bestämmelse i ett gåvobrev, testamente eller en stiftelse.

Stiftelser får ha snäva regler

Grunden för en stiftare eller donator är att det som står i bestämmelserna ska följas. Att göra en permutation är därför en sista utväg.

– Det är inte vår första prio att göra en permutation och tillgängliggöra ett stipendium för fler. En donator eller stiftare har rätt att vara snäv. Men ser vi att ett stipendium inte har några sökande så vidtar vi åtgärder, säger Linn Fischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.