Åtalas för hets mot folkgrupp efter Facebookinlägg

Publicerad

En man i Uppsala åtalas för hets mot folkgrupp efter att vid fyra tillfällen gjort inlägg i olika grupper på Facebook där han uttryckte sig nedsättande om bland annat flyktingar och muslimer.

Det var under mars månad förra året som mannen skrev inläggen.

I stämningsansökan går det att läsa att mannen använt sig av nedsättande, kränkande, våldsbejakande och hotfulla uttryck mot människor med bland annat muslimsk och utlandsfödd bakgrund.

Åklagaren menar att det stora antalet medlemmar i de aktuella Facebookgrupperna bör tas i beaktning och ligga till bakgrund vid en eventuell fällande dom – i och med att inläggen då fått stor spridning. En av grupperna hade vid tillfället närmare 200 000 medlemmar.

Mannen åtalas för hets mot folkgrupp vid fyra tillfällen. Som en del av bevisningen har åklagaren skärmdumpar av mannens inlägg.

Mannen medger att han skrivit inläggen, men nekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.