Mat- och lantbruksjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen odlar själv mycket grönsaker på gården Sunnansjö utanför Järlåsa. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

”Man vill komma närmare maten”

Publicerad

Mat- och lantbruksjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen menar att det finns flera faktorer bakom den växande trenden med lokalproducerad mat.

– För några år sedan var det här bara dekorativt pynt, gulligt med småskaligt. Men så är det inte i dag. Det är en rörelse som finns där och börjar spela roll, säger hon.

– Man vill komma närmare maten och människorna bakom maten. Reko har mat som du inte ens hittar i en stor välsorterad butik som kan ha bortåt 50 000 livsmedel, säger mat- och lantbruksjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen.

Hon driver tillsammans med sin man gården Sunnansjö utanför Järlåsa. På gården odlar de grönsaker och har några kor som håller landskapet öppet. Hon är också en av administratörerna bakom Reko-ringen som finns i Uppsala. Den har i dagsläget omkring 13 000 medlemmar och man är i färd med att starta en till.

Reko-ringar är en folkrörelse på stark frammarsch. Bara under år 2020 fördubblades antalet Reko-ringar i Uppsala län.

Ser du någon risk att man kan slå ut små lanthandlare?

– Klart att det kan drabba de mindre lanthandlarna, men jag tror att när folk börjar intressera sig för lokal matproduktion blir man intresserad av att handla i sin lokala affär. Man måste ju köpa toalettpapper och tvättmedel till exempel, menar Ann-Helen Meyer von Bremen.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.