Petra Larsson från Östervåla handlar gärna lokalproducerade grönsaker. Tomater är hennes favorit. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Sug efter lokalproducerat har skapat en ny folkrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länsbor har fått smak för mat som producerats lokalt och nära. Det märks bland annat genom att antalet ideella Reko-ringar har fördubblats under år 2020.

Reko-ringarna är en växande folkrörelse där tanken är att konsumenter och producenter ska kunna handla med varandra utan några mellanhänder.

På en parkering mittemot kyrkan i Östervåla står flera bilar på rad med bakluckorna öppna. När klockan slagit 18 kommer människor i strid ström för att hämta de varor som de har beställt i den nystartade Reko-ringen. När Petra Larsson gått sitt varv har hon fullt sjå att hålla i alla kassar.

– Jag hämtar åt både mig och min dotter. Det är fantastiskt för oss som inte odlar att kunna köpa färska och närodlade grönsaker, säger hon.

Alla varor är förbeställda. På så sätt undviker man svinn.

Ringar på vattnet

Ringen i Östervåla startade i juni och har i dagsläget cirka 1 500 medlemmar. Ett par månader senare startades en ”systerring” i Tärnsjö.

– Det var många som frågade efter en Reko-ring i Tärnsjö också, så vi tänkte att vi testar och kör igång, säger nötdjursproducenten Åsa Berglund.

Hon är en av omkring 30 producenter som hittills gått med.

– Jag tycker det är jättehäftigt att det bara ploppar upp nya producenter som vill vara med och sälja. Det visste man inte om innan hur många företagare det fanns hemomkring, säger hon.

Jordbruksverket har dessutom gett Hushållningssällskapet i uppdrag att underlätta och främja etablering av nya Reko-ringar – ett projekt som finansieras av EU.

I klippet ovan får du höra mer vad Vålaborna tycker om Reko.

Reko-ringar

  • Reko står för rejäl konsumtion.
  • Idén med Reko kommer från finska Österbotten där det startades 2013.
  • Det är en folkrörelse som vuxit i Sverige sedan 2016.
  • I Sverige finns i dagsläget drygt 200 Rekoringar, varav tio i Uppsala län.
  • Rörelsen har över 700 000 medlemmar, varav drygt 22 000 finns i Uppsala län.
  • Reko-ringarna administreras ofta via facebook-grupper.
  • I Uppsala län finns Reko-ringar i Enköping, Uppsala, Storvreta, Vattholma, Knivsta, Tierp, Örbyhus, Skärplinge, Östervåla och Tärnsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.