Catarina Rudolphson, vice ordf LRF Mälardalen Foto: SVT

Många bönder arga på sena gårdsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 600 lantbrukare i länet väntar på utbetalning av gårdsstöd och andra bidrag. Vissa väntar på miljonbelopp som nu kan komma flera månader för sent. För många lantbrukare innebär det stora problem när räkningar ska betalas

Lantbrukarnas riksförbund i länet har blivit nedringt av desperata medlemmar som varit både arga och oroliga senaste dagarna. De gårdsstöd som skulle ha betalats ut av länsstyrelsen i början av december är nu försenade. De utlovas i vissa fall först i februari. Vissa har fått besked att de kan få vänta ända fram till sommaren.

– Nu sätter man ju många företagare i en jättesvår situation. De går ju hemma på gårdarna och mår skit. De mår jättedåligt psykiskt, säger Catharina Rudolphson, vice ordförande Lantbrukarnas riksförbund Mälardalen.

Catarina Rudolphson, vice ordf LRF Mälardalen Foto: SVT

Förseningarna skapar oro

Enligt länsstyrelsen väntar nu 600 av de 2.700 lantbrukare som sökt gårdsstöd på pengarna. Vissa bidrag har dröjt ännu längre. Delar av stöd för 2015 och 2016 har inte heller betalats ut ännu.

Catharina Rudolphson driver själv ett lantbruk med både spannmål och köttdjur på på Bjelkesta gård utanför Örsundsbro. Hon väntar på över 500.000 i gårdsbidrag och har tvingats ta ett lån och betala ränta.

– För mig är det jättemycket pengar. Jag har gjort investeringar i en spannmålskärra som jag ska betala nu. Man förväntar sig att ha fått pengarna. Det är jättejobbigt. Jag sover inte speciellt bra på nätterna nu, säger Catharina Rudolphson.

Förvarnade inte om problemen

LRF ger nu länsstyrelsen hård kritik. Både för att utbetalningarna försenats och för att kommunikationen varit dålig. För trots att problemen förutsågs redan i oktober, har länsstyrelsen gjort för lite för att lösa dem menar LRF och inte heller förvarnat lantbrukarna om att bidragen kan bli försenade. Nu är det svårt för många att få fram pengar till fakturor som ska betalas.

– En av de som har ringt mig väntar på stöd på en miljon och har fakturor på 1,1 miljon som förfaller nu vid årsskiftet. Det är lite sent att börja jaga de pengarna nu, säger Catharina Rudolphson på LRF.

Svårt få fram pengar till räkningar

Att låna pengar på kort varsel innan jul är svårt, liksom att få fram likvida medel genom att slakta djur eftersom det är kö till slakterierna. Att sälja lagrat spannmål nu kan också ta lång tid, förutom att det kan vara en dålig affär jämfört med att sälja i vår som planerat. Därför befinner sig nu många lantbrukare i knipa.

– Vi får besked att våra medlemmar inte ska ringa och störa länsstyrelsen för att de ska få arbetsro. Men mina medlemmar då? De har det precis lika jobbigt. De kan inte gå hem och fira jul och ta ledigt. De har problemen dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.