Många hatkommentarer efter diskrimineringsdom – och mycket pepp

Uppdaterad
Publicerad

Mycket hat, men också mycket pepp. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter domen i Arbetsdomtolen, och kommentarerna haglar fortfarande in på kvinnans telefon.

– Lägger jag ifrån mig telefonen i 20 minuter så har jag 500 nya meddelanden, säger hon.

Påhoppen, hatet och kommentarerna är i många fall mycket grova, berättar kvinnan. Det är både mordhot och uppmaningar om sexuellt våld mot henne.

– De kommer via Facebook, Instagram, mejl och twitter. Från början kändes det som om det gick en enda positiv kommentar på 10 000 hatkommentarer, men nu har jag valt att fokusera på de kärleksfulla och peppande kommentarerna, säger hon.

Hur känns det nu?

– Jag bryr mig inte, jag vill inte fokusera på det negativa. Och jag kan inte annat än att skratta åt det, till exempel de som tycker att jag ska åka hem till Mellanöstern – jag har aldrig ens bott där, jag är född i Sverige.

”Jag orkar inte”

Trots hoten och kommentarerna har kvinnan valt att inte polisanmäla personerna som hört av sig.

Varför inte?

– Jag har drivit det här fallet i över två år nu efter den där anställningsintervjun, så jag orkar inte riktigt börja om med någon ny process – tyvärr.

Om du stod öga mot öga med någon av de som hotat dig, vad skulle du säga?

– Jag skulle inte vilja argumentera med någon utan bjuda in personen i mitt hem och visa att jag är en helt vanlig tjej, med en man och en ettårig son. Jag jobbar, går runt i pyjamas och tittar på Netflix precis som vem som helst, och jag är inte extremist på något sätt som många verkar tro.

”Jag hoppas de finner frid”

Vad tänker du om dem som skriver hatkommentarer?

– Jag hoppas de finner frid och lär sig acceptera andra människor som de är. Just nu är jag mest glad över allt stöd, det är fantastiskt med alla peppande meddelanden från hela världen.

Foto: Skärmdump

”Du får inte sticka ut”

Varför tror du att domen väckte så många reaktioner?

– Vi bor i ett land där allt ska vara så lagom, du får inte sticka ut – särskilt inte om du är muslim. Jag har blivit praktiserande muslim de senaste åren och har valt det själv, min familj är inte särskilt religiös.

Vad ska du göra när stormen lagt sig?

– Försöka bli frisk, jag är väldigt förkyld. Och stänga av min telefon ett tag.

Foto: Skärmdump

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.