Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Erik Pelling (S) om miljonerna som lagts ner på arenaplanerna. Foto: SVT

Kommunen har lagt närmare 90 miljoner skattekronor på arena i Gränby – förgäves

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonbelopp har plöjts ned i en räcka havererade projektplaner för en arena för sport och evenemang i Gränby i Uppsala. Nu har även det senaste förslaget lagts på is.

– Det finns förstås många Uppsalabor som tycker det är galet att alla turer med arenan kostat så här mycket hittills, det tycker jag också är galet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelseordförande och högst ansvarig för kommunens ekonomi.

Som vi nyligen berättat har de allra senaste arenaplanerna – som gäller en kommunal investering på över 600 miljoner – lagts på is  då det anses för dyrt just nu med det ekonomiska läget.

SVT Uppsala har begärt ut hur mycket pengar Uppsala kommun hittills lagt på olika planer för en hockey- och evenemangsarena någonstans i stadsdelen Gränby de senaste tjugo åren.

Arenan i Gränby

Uppsala kommun hade ingen överblick

Hur mycket det exakt kan handla om har ingen vid Uppsala kommun kunnat svara på. Men när redovisningsansvariga går igenom och försöker spåra bokförda och utbetalda medel landar de på en totalsumma om 87,1 miljoner kronor.

– Alla de pengarna har ju inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling (S) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

I beräkningen saknas lönekostnader för kommunens personal under åren.

Det handlar om många, många miljoner kronor hittills. Har ni verkligen hushållit med skattpengarna här?

– Det har vi ju eftersom vi insett att det här tidigare planerna kommer inte flyga och då är det bättre att lägga ned, säger Erik Pelling.

I klippet: Erik Pelling (S) om miljonerna som lagts ner på arenaplanerna.

Kostnader de senaste åren: 35 miljoner

Det näst senaste arenaförslaget kallades Oktagonen och det bokfördes rentav som en ”förgäveskostnad” om över 30,4 miljoner kronor när förslaget skrotades av politikerna 2021.

Sedan 2021 har ytterligare ett omtag skett hos det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter. Här har man enligt bolaget hittills spenderat 4,3 miljoner kronor. Projektering har inte börjat och det finns till exempel ingen ritning framtagen enligt arkitektfirman som fått uppdraget. Hur dessa medel ska bokföras i och med att även detta projekt är ”pausat” är ännu inte fastslaget. 

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenan i Gränby

Mer i ämnet