Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar tolvåringarna Sigrid Örth och Elli Kourou om rädslan att det kan skjutas igen utanför skolan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Fler än 20 skjutningar nära skolor i Uppsala de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Det grova våldet i Uppsala sker inte sällan nära skolor. SVT:s kartläggning visar att 22 skolor i Uppsala haft en skjutning inom 500 meters radie de senaste åren.

SVT Nyheter har kartlagt skottlossningar som skett nära skolor de senaste tre åren. Den skola som senast drabbats är Stordammens skola, där det vid fyra tillfällen de senaste tre åren skjutits nära skolan.

”Hot spot” intill skolan

Efter de två skjutningarna i våras klassade polisen ett område i Sävja som angränsar till skolan för ”hot spot” vilket innebär att man riktat extra fokus där. Övervakningskamera har också satts upp.

– De här skjutningarna är ett kvitto på att vi behövs, och engagemanget blev ännu starkare, säger Steffen Weckner, nattvandrare i Sävja.

I klippet hör du elever och rektor om hur skjutningarna nära Stordammens skola i Sävja i Uppsala har påverkat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.