Det kan kosta dig 1 500 kronor i böter om du använder mobiltelefonen medan du kör bil. Foto: Erlend Aas/TT

Polisen till nonchalanta bilförare: Sluta rattsurfa – ni tar risker

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan infördes regeln att det är förbjudet att använda sin mobiltelefon när man kör bil. Trots de stränga direktiven har många ordningsböter utförts till förare.

– Det är ett farligt moment i trafiken, säger Sven Hammarström trafikpolis på Trafiksektion Mitt.

Det var den 1:a februari förra året som mobilförbudet infördes. Mobiltelefoner eller annan utrustning för kommunikation får inte hållas i sin hand samtidigt som man kör bil, men trots detta görs det ändå i trafiken.

– Det är ett bekymmer eftersom mobiltelefonen tar uppmärksamhet från övrig trafik. Det är ett farligt moment i trafiken och det går att anta att mobilanvändandet har varit till grund för trafikolyckor, säger Sven Hammarström trafikpolis på Trafiksektion Mitt.

Hur många olyckor som har uppstått på grund av mobilanvändandet saknas det statistik på. Men det går att anta att förare har haft uppmärksamheten på annat än att köra bil trots att föraren inte berättar det, menar han.

– Det är något som man ändå kan fundera på vid olyckor där en bil har kört av vägen och det exempelvis inte finns några bromsspår eller omständigheter som kan ha stört bilisten. Vi får också samtal om vinglande bilister på vägarna, och när vi har kommit fram har det visat sig att föraren exempelvis läser sina mejl.

268 ordningsböter på 5 månader

Fram till sista september behövde polisen skriva en formell brottsanmälan och därefter sända den vidare till åklagaren, som i sin tur drev ärendet vidare i domstol. Sedan oktober är det möjligt för polisen att på plats kunna skriva en ordningsbot till föraren.

Från att det var möjligt 1:a oktober fram till igår, 25:e februari, har 268 ordningsböter utfärdats i regionen.

– Det skapar ett lättare administrativt tillvägagångssätt för båda parter att kunna utfärda boten på plats, under förutsättning att bilisten erkänner, säger Sven Hammarström.

Varför tror du att lagen inte följs?

– Många förare gör ett medvetet risktagande, och förbudet har inte fått den effekten vi önskar i och med lagändringen trots att jag upplever att förbudet är allmänt känt, säger Sven Hammarström.

Mobilen i trafiken:

  • Det är tillåtet att prata i telefonen om den inte hålls i handen. Tar det fokus från körningen är det olämpligt och samtalet måste avslutas.
  • Man bör undvika att svara i telefon om man befinner sig i en komplicerad trafiksituation.
  • Om det är möjligt att använda telefonens röststyrningsfunktion vid uppringning är det bättre, om man måste ringa ett samtal.
  • Det är inte förbjudet att lyssna på musik, men det är smart om det finns en färdig låtlista innan färden startar.
  • Om du använder GPS när du kör, planera rutten innan du åker.
  • Vid övningskörning gäller regeln för mobilförbud även för handledaren.
  • Fler regler och tips finns på Transportstyrelsens hemsida.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.