Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Självförsvarskurserna fylls på allt snabbare då fler känner sig otrygga i samhället. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Allt fler tjejer vill lära sig självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill lära sig självförsvar. Det märks av ute hos självförsvarsutbildarna i Uppsala. Och en orsak är att många unga kvinnor känner sig otrygga i utemiljö på kvällar och nätter.

”Tack för att ni har kommit, fan va tråkigt att ni är här”. Så inleder Daniel Heinrici sin självförsvarskurs i Uppsala där antalet deltagare har ökat lavinartat det senaste året. Från 20 till 70 personer, och alla är tjejer.

– Visst skulle man kunna träna killar i vissa delar av självförsvar. Men det vi lär ut är ju våld och det vill vi inte lära ut till killar, säger han.

Händelser skapar otrygghet

Med sig har han Frida Byström som också är instruktör. Hon berättar varför så många tjejer väljer att gå en självförsvarskurs idag.

– Som tjej ska man egentligen inte behöva lära sig självförvar men många känner sig otrygga. Speciellt nu efter det som har hänt den senaste tiden i Uppsala. Då är det ju situationer där faktiskt kvinnor blir överfallna och inte män. Därför behöver vi lära ut självförsvar till tjejer, säger hon.

Vill bygga självförtroende

Deltagarna är allt från 13 år och uppåt. Många är där för att just bygga upp ett självförtroende inför otrygga situationer.

– Om jag skulle hamna i en situation där jag blir överfallen så känner jag i alla fall från början att jag har en chans, säger Jonna Alenvall, deltagare på självförsvarskursen.

Och det handlar inte bara om det fysiska momenten utan även den mentala inställningen.

-När man har den här kunskapen så känner man sig mindre rädd och utrålar inte en svaghet som kanske annars kan dra till sig en förövare,säger Anna Erdtman, deltagare. 

Orimlig situation- vill gå i konkurs

Daniel Heinrici som håller i en av alla kurser i Uppsala tycker att situationen med otryggheten för kvinnor är olycklig men därför känner han också att det han lär ut är extra viktigt.

– Vi är ett företag som hoppas att vi går i konkurs snart. Men tyvärr tror jag inte att det kommer att hända den närmaste tiden. Så om en enda tjej som kommer till vår kurs lyckas undkomma en misshandel eller våldtäkt på grund av vad hon har lärt sig. Då ska jag fira stort, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer