Alexander Örnborn och Lisa Fagerlind på Katedralskolan i Uppsala tycker inte att vakter är en lösning för att få en tryggare skola. Hör dem om sina erfarenheter i klippet. Foto: SVT

Våld och trakasserier vanligast i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av länets ungdomar har upplevt trakasserier minst en gång det senaste året. Det visar Region Uppsalas och kommunernas stora enkät bland elever i årskurs 7, 9 och andra året på gymnasiet.

Men de flesta av länets unga känner sig trots allt trygga. Skolan är dock den plats där flest uppger att de utsatts för våld och trakasserier.

Enligt Lisa Sköld, barnombud i Uppsala län, är ett av problemen att elevhälsan inte hinner med att jobba långsiktigt.

– Det är så många som mår dåligt och behöver hjälp direkt, så elevhälsan hamnar i åtgärdsfasen – de hinner inte jobba förebyggande, säge rhon.

Över 6000 ungdomar i länet har svarat på frågor om bland annat trygghet och sexualitet i enkäten. Det är sjunde gången som undersökningen ”Liv och hälsa ung” genomförs.

I klippet ovan berättar Alexander Örnborn och Lisa Fagerlind på Katedralskolan om hur de känner kring trygghet och trakasserier i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.