Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Enlund var en av de boende som fick en chock när de tittade ut på lördagsmorgonen. Hör honom och flera av de boende berätta om händelsen i klippet. Foto: SVT

Bilar och husfasader under vatten: ”Jag blev helt chockerad”

Uppdaterad
Publicerad

Det massiva regnandet har orsakat mängder av vattenskador runt om i Uppsala län, och i Enköping når vattnet på sina ställen långt upp på bilar och husfasader.

– Jag blev helt chockerad när jag öppnade persiennerna, säger Magnus Enlund, boende i området.

Under kvällen larmades räddningstjänsten till en parkeringsplats i Enköping.

– Parkeringen ligger i en grop, vilket har gjort att det samlats mycket vatten där. Det har resulterat i att bilar har stått i vatten, säger Magnus Bengtsson.

Ärendet är lämnat till kommunen.

”Händer ett antal gånger per år”

Boenden i området larmade först om vattnet under kvällen och på morgonen anlände 8 spolbilar till platsen. Men det är inte första gången som översvämning drabbar bostadsområdet.

– Det händer ett antal gånger per år, när det regnar lite mer än normalt då blir det översvämning, säger Stran Mayi, ordförande i bostadsrättsföreningen Älvdansen.

– Vi som bor i bostadsrättsföreningen har haft stort överseende, men när det blir såhär allvarligt då kommer man inte ifrån situationen. Då behöver man gå till grund med vad som orsakar det, säger Stran Mayi.

”Inleder en diskussion med kommunen”

Vad tar ni som bostadsrättsförening för åtgärder för att det inte ska ske igen?

– Vi kommer att inleda en diskussion med kommunen kring hur deras handlingsplan framåt ser ut. Kommunen måste säkerställa att det finns tillräckligt säkra avrinningsområden för dagvattnet så att detta inte inträffar igen, säger Olivia Lovisa Nothér Palestro, styrelseledamot BRF Älvdansen.

Om det hänt flera gånger, varför har det inte blivit fixat tidigare?

– De tidigare gångerna som detta har inträffat har vi självfallet varit i kontakt med kommunen för att synliggöra problematiken. Kommunen har då gjort vissa åtgärder så som att gräva ut diken ytterligare men detta har inte varit tillräckligt, säger Olivia Lovisa Nothér Palestro.

SVT har varit i kontakt med Enköpings kommun som ber att få återkomma under måndagen.

Se förödelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.