Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du ska se tre träd från varje bostad” – stadsträdgårdsmästaren om Uppsalas nya trädstrategi. Foto: Mattias Persson Suorra/SVT

Mångmiljonsatsning i Uppsala – fler träd ska planteras

Publicerad

Fler träd ska planteras i Uppsala – till en kostnad av mellan 50 och 100 miljoner kronor under en tioårsperiod. Anledningen uppges vara bland annat att man vill minska risken för överhettning och underlätta vid skyfall.

Det är Uppsalas kommunstyrelse som klubbat igenom nya riktlinjer för stadens träd. Kortfattat står det klart att det ska bli fler träd i Uppsala enligt modellen 3-30-300. Bland annat ska en Uppsalabo alltid kunna se tre träd oavsett vart man befinner sig i staden.

– Det talas om modellen i hela världen och det har vi tagit med oss när vi utformat våra riktlinjer, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare.

333 träd tas bort

Tidigare har SVT rapporterat att 333 träd ska tas bort i samband med spårvägsbygget. Men enligt Erik Pelling (S) så går det inte emot den nya strategin då de träden ska ersättas.

– Den här riktlinjen handlar om att vi ska utöka det totala antalet träd i hela staden, säger Erik Pelling.

I klippet: 3-30-300 – Elisabet Jonsson sammanfattar modellen som ska prägla Uppsala framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.