Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppemot hundra bilar körde över Islandsbron under en halvtimme – trots körförbud. Foto: David Rydell/SVT

Trots körförbudet – flera hundra bilar kör över Islandsbron

Publicerad

Tullgarnsbron invigdes i lördags. Det skulle resultera i att de 10 000 fordonen per dygn skulle försvinna från Islandsbron. Så blev det inte.

– Man har ju kört här i mannaminne, säger Christer Åkerlund vid Uppsala kommun.

Efter 14 år av planering och byggande så kunde Tullgarnsbron invigas under lördagen. Den ska knyta ihop södra Uppsala och i och med att den öppnade så stängdes Islandsbron för biltrafik redan samma kväll.

Men under måndagen var det inte många bilister som verkade känna till det. Men trots att polisen var på plats, för att förbereda avstängningen av bron inför forsränningen, så utfärdades inga böter.

Polisen menade att man måste ge ett sånt här nytt trafikbesked lite tid att ”sätta sig”. Något som man även är medveten om på Uppsala kommun.

– Det kan ta uppemot ett par månader eller ett halvår innan man har hittat de nya vägarna där det är tillåtet att köra, säger Christer Åkerlund

I klippet: ”Jag ska ju inte tjalla men...” – reportern i intervju med Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.