• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Eliza Theodorous upplevelse av amningsstödet på BB efter förlossningen. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Amningen svårare än förlossningen för Maria Eliza: ”Som knivar i bröstvårtan”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Eliza Theodorou fick sitt första barn sommaren 2023 – men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. Amningen var smärtsam och hon upplevde att hon inte fick något stöd av barnmorskorna. Då anmälde hon Akademiska sjukhuset till patientnämnden.

– Kändes så orättvist att det blev så fel, säger Maria Eliza Theodorou.

Efter att Maria Eliza Teodorou fött sin son på Akademiska sjukhuset fick hon besök av flertalet barnmorskor som skulle hjälpa henne med amningen. Men smärtan när sonen skulle amma beskriver hon som outhärdlig.

– Det kändes som knivar i bröstvårtorna, säger Maria Eliza Theodorou.

Anmälde BB på Akademiska sjukhuset

Enligt Sveriges kommuner och regioners senaste graviditetsenkät, som grundar sig på siffror från 2022, upplever var femte kvinna som har problem med amningen brister i stödet från vården.

Maria Eliza Theodorou anmälde BB på Akademiska sjukhuset till patientnämnden och fick ett skriftligt svar av sjukhuset.

– Jag grät när jag fick svar, säger Maria Eliza Theodorou.

– Om mamman har upplevt det så är vi såklart inte nöjda. Vi hjälps åt väldigt mycket och har två stycken amningsbarnmorskor hos oss. Amningsrådgivning är någonting vi ständigt jobbar med och vi kan alltid bli bättre, säger Anna Ekenberg Abreu, avdelningschef på BB vid Akademiska sjukhuset.

Kort tungband kan ge smärta för mamman

Maria Eliza Theodorou fick till slut komma till Danderyds öron-, näs- och halsklinik där de klippte tung- och läppbandet på hennes son men då hade han redan vant sig vid flaskan.

Har bebisen ett kort tungband kan det till exempel ha svårt att greppa bröstvårtan och mamman kan uppleva smärta.

– När han hör att jag skakar flaskan kommer han och vill ha mat men jag hade hellre velat att han kom till mig för mat, säger Maria Eliza Theodorou.

I videon: Så svarade Akademiska sjukhuset på Maria Eliza Theodorous anmälan till patientnämnden.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR RÅD OM AMNING

Att få amningen att fungera och kännas trygg kan ta upp till en månad eller längre. För att få stöd kan du kontakta BVC, en barnmorskemottagning eller en amningsmottagning.

Den första veckan efter förlossningen kan du kontakta BB. Du kan också få hjälp via Amningshjälpen, en ideell förening som bland annat kan ge personlig rådgivning via en hjälpmamma.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.