Mässa ska öka teknikintresse

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade årets upplaga av SciFest på Fyrishov i Uppsala. En mässa inriktad på teknik och som ska hålla på i tre dagar. Syftet är att få fler barn och ungdomar att intressera sig för vetenskap, genom att på ett roligt sätt lära sig om hur världen fungerar.

Elva aktörer samsas för tillfället i Fyrishovs eventlokal; Multihallarna. De kommande tre dagarna ska nämligen vetenskapsfestivalen SciFest husera där med målet att visa att vetenskapens bredd för både intresserade och ointresserade. Det är det fjärde året i rad som festivalen arrangeras, å i år står teknologins betydelse för liv och hälsa i fokus.

– Vi vill få barn och ungdomar mer intresserade för naturvetenskap och teknik, säger Sammi Vihriälä från Uppsala universitet som är en av arrangörerna bakom mässan

Sen 1998 har andelen sökande till naturvetenskap och teknikrelaterade högskoleutbildningar sjunkit stadigt. Från strax under 22 000 till omkring 18 000 år 2014. Och för att vända trenden vill festivalens arrangörer visa att teknik och vetenskap kan vara roligt samtidigt som det är lärorikt.

– Det har länge varit så att barn och ungdomar har intresserat sig för annat och att naturvetenskap och teknik har fått stå tillbaka litegrann. Men i framtiden när de ska välja yrke vill vi att de ska välja yrken som är kopplade till detta då vi behöver den kompetensen, säger Sammi Vihriälä.

Uppsala universitet är en av SciFests arrangörer och har en mängd studenter, doktorander och forskare på plats på mässgolvet, där man bland annat kan stöta på allt ifrån programmering och frukabatterier.

– Vid vårt bord har vi haft skolklasser som fått bygga batterier av frukt. Med batterierna har de sen fått driva miniräknare med dem, säger Charlotte Ihrfors från Ångströmslaboratoriet som är en av demoutställarna.

– Det är coolt att man kan få energi från frukt. Eller hur?, säger Jesper Thorsbrink som är en av de unga besökarna.

Vid ett av borden sitter Amanda Schyberg och Nora Elgh. Med hjälp av provrör och laboratorieverktyg har de analyserat kiwis.

– Vi har fått ut DNA av kiwisarna, säger Nora Elgh.

Över 6 000 besökare förväntas komma under de kommande dagarna. Och i dag och i morgon är tillägnade olika skolklasser medan det på fredagen är öppet för alla som har vägarna förbi. Men redan nu verkar det som om arrangörerna har lyckats med sitt mål.

– Det är kul med teknik och vetenskap då jag har lärt mig att saker hänger ihop. Det är coolt och häftigt, säger besökare Madeleine Wall.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba med något sånt här i framtiden, säger besökaren Alexander Höglind.

– Man lär sig jättemycket. Det är som i skolan fast mycket roligare, säger besökaren Jesper Thorsbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.