Foto: SVT

Här hänger asparna vid Nybrogrillen – rekordmånga fiskar mitt i stan

Publicerad

Upplands landskapsfisk, aspen, verkar trivas i centrala Uppsala just nu. Enligt länsstyrelsen rör sig rekordmånga aspar strax nedanför Nybron och det finns flera tänkbara förklaringar.

– Så här många synliga aspar inne i stan har vi aldrig haft förut. Normalt sett lever de ju ute i Mälaren och kommer bara upp i Fyrisån för att leka på våren, men de senaste åren har vi sett att de tenderar att stanna, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Det finns flera olika teorier om varför. En av dem handlar om tillgången på mat: Aspen äter löja och om löjan rör sig uppåt i ån så följer asparna helt enkelt efter.

Obehaglig kant?

– Men sedan är det ju lågt vatten just nu, och när de ska lämna ån måste de ju passera Islandsfallet. Och de kanske tycker det är lite obehagligt att gå över kanten vid lågvatten – men nu spekulerar jag, säger Daniel Brelin.

Aspen är rödlistad och får inte fiskas upp, men Uppsalaborna får gärna mata dem i ån.

– De är allätare, så visst kan man ge dem till exempel bröd. Men vill man skämma bort dem kan man ge dem oskalade räkor – det tycker de mycket om, säger Daniel Brelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.