Johanna Wahlby är föreståndare för Matcentralen i Uppsala. Där förvandlas matsvinn till matkassar varje dag. Foto: SVT

De gör matkassar av matsvinn – räddade 81 ton förra året

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag åker volontärer från Uppsala Stadsmission runt och samlar in matvaror från butiker i Uppsala som egentligen ska slängas. På Matcentralen packas maten för att sedan delas ut till utsatta människor.

Förra året samlade Matcentralen in hela 81 ton matsvinn. Allt ifrån frukt och grönsaker till kött, ost och konservburkar som egentligen bara skulle ha hamnat i soptunnan.

– Genom att butikerna skänker matsvinn som vi ger vidare, hjälper vi både miljön och fattiga människor i Uppsala, säger Johanna Wahlby, föreståndare för Matcentralen, en verksamhet inom Uppsala Stadsmission.

Når 430 hushåll och 350 barn

En del av matsvinnet går direkt till Stadsmissionens sociala verksamheter, exempelvis till människor i hemlöshet. Det som blir kvar skickas till Matcentralen.

– Här hjälps anställda, volontärer och personer som arbetstränar åt att sortera och packa maten i kassar, säger Johanna Wahlby.

Varje vecka når kassarna 430 hushåll runt om i Uppsala, och ungefär 350 barn.

– Många av de som tar emot våra matkassar är barnfamiljer, säger Johanna Wahlby.

Hoppas rädda dubbelt

I dag kan personer som har en inkomst som är lägre än 9 290 kronor i månaden ansöka om att prenumerera på matkassen.

– Men just nu har vi tyvärr stängt för nya prenumeranter eftersom att behovet är större än vad vi för tillfället har förmågan att klara av, säger Johanna Wahlby.

Intresset för att skänka matsvinn och behovet att ta emot matkassen har ökat sedan Matcentralen startades för ungefär två år sedan.

– Så i år hoppas vi kunna rädda och dela ut dubbelt så mycket matsvinn som vi gjorde förra året, säger Johanna Wahlby.

Hör Johanna Wahlby berätta om hur arbetet på Matcentralen går till i klippet ovan.

Matcentralen

  • Matcentralen startade sin verksamhet år 2017 efter att först ha genomfört ett pilotprojekt som skulle undersöka intresset.
  • Genom verksamheten Matcentralen vill Uppsala Stadsmission bidra till Sveriges miljömålsarbete för minskat matsvinn.
  • Idén är framtagen tillsammans med forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.