Foto: SVT

Matos i Region Uppsalas kontorshus

Publicerad

Region Uppsala har fortfarande problem med matos i kontorshuset som släpps in via ett friskluftsintag. Men hyresvärden Jernhusen har förhoppningar om att det snart ska vara bekymmersfritt att vistas i lokalen.

Sedan oktober har Region Uppsala haft problem med matos. Den ovälkomna lukten kommer från en restaurang som har sin verksamhet på bottenvåningen i huset.

– Det sätter sig i kläderna, och det är väldigt besvärligt. Lokalerna är anpassade efter jobb i kontor, inte ett restaurangkök, säger Anne Nilsson, chefsjurist vid Region Uppsala.

Jernhusen äger fastigheten och installationen av ventilationsanläggning fungerar inte som den ska.

Rening och avskärmning

Enligt Björn Johnson, projektchef vid Jernhusen, så har olika åtgärder satts in för att minska problemen med matos.

– Vi har satt in rening, vi har skärmat luftintag och vi har höjt upp och ökat utblåset. Efter det har vår personal inte känt något, säger Björn Johnson.

Vilka fler åtgärder kan ni sätta in?

– Det finns ett antal alternativ som vi utvärderar, men vi har inte bestämt vilken vi ska välja.

Men hur kommer det sig att ventilationen inte fungerade från början, när restaurangen flyttade in?

– Det är en bra fråga, och jag har inget riktigt bra svar på det. Vi har köpt en projektering och en nybyggnad som ska fungera och sen visar det sig att de inte har gjort det. Något har klickat i nybyggnationen här.

Regionen deponerar hyran

En teori som finns är att restaurangen serverat mer mat än man räknat med och att det kan ha varit en del av problemet.

Efter flera försök att få bukt med problemen ökar Region Uppsala pressen och har valt att ansöka om att deponera hyra hos Länsstyrelsen i Stockholm.

Hur ser du på att Region Uppsala valt att deponera en del av hyran?

– Hyresdiskussionen får bli en fråga mellan oss och Region Uppsala.

Har du varit med om något liknande, att folk sjukskrivit sig på grund av matos?

– Det är inte helt ovanligt att det kan ske en luktspridning i en byggnad, men så här allvarligt som Region Uppsala har upplevt det har vi inte varit med om.

När hoppas du att alla ska må bra i huset?

– Jag tror att de allra flesta gör det, men det räcker med att en känner problem så måste vi fixa det. Vi har ingen tidsplan, men jag hoppas att vi inom någon vecka har beslutat vilken åtgärd vi kan gå vidare med – då ska vi informera Region Uppsala om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer