Tror på lokaldemokratin gör Malin Ohlsson, landsbygdsstrateg och kommunalrådet Erik Pelling (S). Foto: SVT

Medborgarbudget för en bättre landsbygd

Publicerad

Uppsala kommun vill lyfta landsbygden tillsammans med dem som bor här. Därför satsas nu tre miljoner kronor under fem år. Först ut är Järlåsa-, Vänge- och södra Hagundabygden.

Det är en så kallad medborgarbudget som kommunstyrelsen beslutat om. Enkelt uttryckt handlar det om att flytta beslutsrätt och medel närmare personerna det faktiskt berör.

– Landsbygden har varit bortglömd, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) utan omsvep.

Får lämna egna förslag

För att landsbygdsborna ska känna sig mer delaktiga startar nu ett femårigt projekt där invånarna kan lämna egna förslag på vad som kan göras för att lyfta respektive ort. Det kan handla om renoveringar av hus, upprustningar av lekplatser – det som efterfrågas. Efter att förslagen samlats in röstar de boende på de alternativ som de gillar bäst. Både i den här processen och i genomförandefasen finns politiker och tjänstemän med som ett stöd.

Erfarenheterna från andra håll är att engagemanget ökar och blir mer konstruktivt än protestinriktat.

Pengarna till Uppsalabygden

Uppsala kommun satsar tre miljoner under fem år (2018-2022) på medborgarbudgetar. Bygderna får 60 kronor per invånare. Maxbeloppet för ett område är 900 000 kronor. Här är områdena som får pengar de närmaste åren: 

2018: Järlåsa, Vänge, Södra Hagunda 528 180 kronor

2019: Björklinge, östra och västra Bälinge 844 200 kronor

2020: Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma och Skyttorp 683 220 kronor

2021: Vaksalaområdet, Rasbobygden 404 160 kronor

2022: Danmark, Funbo, Almunge och Knutby: 515 160 kronor. 

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.