Ser positivt på satsningen. Ebba Jansson Jelveby och Sara Rydin Rahbek, som båda rider på UPK, tror att en fritidsledare i stallet kan locka fler tjejer, och få dem att stanna längre. Foto: SVT

Mer fritids i Uppsalastall

Uppdaterad
Publicerad

Killarna dominerar på fritidsgårdarna. Tjejerna i stallen. Och fem ridskolor i Uppsala ska genom fritidsledare locka ännu fler tjejer till gemenskap och ridning.

Trots insatser för att göra fritidsgårdarna mer lockande för tjejer är de i minoritet. Och för att göra det ännu mer jämställt satsar Uppsala kommun nu en miljon kronor så att Upplands ridsportförbund kan anställa fritidsledare vid fem ridskolor i kommunen.

– Vi ska hitta nya sätt att nå fler flickor i vår fritidsverksamhet i Uppsala, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

De fem ridskolor som deltar i projektet är Uppsala ponnyklubb, Lurbo ridklubb, Uppland Västmanlands Fältridklubb, Storvreta ponnyklubb och Bälinge ryttarförening.

Sara Rydh Rahbek och Ebba Jansson Jelveby tillbringar mycket tid på Uppsala ponnyklubb. De ser bara fördelar med att en fritidsledare kommer att finnas i stallet nästa år.

– Det är någon extra person som ser alla, säger Sara Rydh Rahbek.

– Jag tror att fler väljer att stanna i stallet och vara här länge. Och om man kan få läxhjälp så vore det förstås jättebra, säger Ebba Jansson Jelveby.

Kolla in när SVT Uppsala besökte UPK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.