Allt fler skolor söker bidrag för att bedriva läxhjälp. Foto: TT

Mer pengar till läxhjälp ska stötta länets skolor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor får del av Skolverkets särskilda stöd till läxhjälp. Men Håbo kommun blir utan pengar i år.

Läxhjälpsbidraget går till skolor som erbjuder läxhjälp till sina elever och antalet skolor som får bidrag ökar.

I år får över 3.000 skolor i hela landet bidrag för att bedriva läxhjälp. Totalt rör det sig om 363 miljoner kronor som räcker till läxhjälp för omkring 460.000 elever.

– Det är glädjande att så många skolor vill erbjuda eleverna läxhjälp. Det har betydelse inte minst för de elever som inte har starkt stöd från hemmet, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.

Bland länets kommuner tar samtliga utom Håbo emot läxhjälpspengar i år.

Missar årets bidrag

Enligt Håbo kommuns utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen ansökte inte kommunen om något bidrag i år, på grund av personalresurser, trots att fjolårets bidrag täckte hälften av de faktiska kostnaderna på 670.000 kronor.

– Vi bedömde att det var för mycket besvär med att ta in underlaget. Det är en rätt omfattande dokumentation som behöver tas in från skolorna och det kan hända att det blev en miss i samband med att ansvarig person gick i pension, säger Lennart Eriksson på barn- och utbildningsförvaltningen.

LÄS MER: Skolorna storsatsar på läxhjälp

Omkring 250 elever använder den kommunala läxhjälpen på skolorna i Håbo.

Vad innebär det uteblivna stödet för läxhjälpsverksamheten?

– Den kommer att fortsätta som vanligt, men vi tvingas finansiera den inom den ram som vi har, säger Lennart Eriksson.

LÄS MER: Upplänningar vill hjälpa till

För länets övriga kommuner varierar bidragsbeloppen. Tierp, Enköping och Knivsta tar i år emot högre belopp än förra året, medan Uppsala får rejält minskade bidrag för 2017.

Ersätter inte ordinarie undervisning

Reglerna för statsbidraget har i år ändrats, så att kommunen eller de ansvariga för respektive skola bestämmer vem som kan hjälpa till med läxor och annat skolarbete. Tidigare behövde den som ger läxhjälp vara behörig lärare.

– Det är viktigt att rektorer och ansvariga för skolorna lokalt ser till att de som ger läxhjälp har relevant kompetens. Skolorna behöver också tänka igenom hur man arbetar med läxor. Läxhjälpen ska inte ersätta det stöd som elever har rätt till i den ordinarie undervisningen, säger Johanna Freed.

Statsbidraget går till både kommunala och fristående skolor. Även ideella organisationer som erbjuder läxhjälp får ta del av bidraget.

Så här mycket får länets kommuner i statligt läxhjälpsbidrag 2017 (antal elever som erbjuds delta)

Uppsala: 6.091.000 kronor (5.174)

Tierp: 1.010.000 kronor (1.912)

Knivsta: 356.500 kronor (270)

Enköping: 240.000 kronor (300)

Älvkarleby: 209.500 kronor (717)

Östhammar: 188.000 kronor (650)

Heby: 66.000 kronor (240)

Håbo: – (ingen ansökan)

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.