Hör ”Mia” berätta om frågorna som mannen ställde under den fejkade intervjun. OBS! Bilden föreställer någon annan. Foto: Karin Wesslén/Fredrik Sandberg/TT

Mia fick intima sexfrågor av falsk SCB-intervjuare

Uppdaterad
Publicerad

När Mia blev uppringd av en man som utgav sig för att vara intervjuare på SCB hade hon ingen anledning att tvivla – han lät trevlig och normal. Men snart eskalerade intervjun med allt mer intima frågor.

– Det kändes hemskt, berättar hon.

Enköpingsbon Mia, som egentligen heter något annat, vill vara anonym eftersom hon skäms över att ha gått på bedrägeriet.

– Man känner sig dum. Vanligtvis tycker jag inte att jag är en lättlurad människa, men efter det här så kände jag det.

Mannen ställde frågor om Mias sexvanor och undrade om hon blev upphetsad av intervjun. Hon har nu polisanmält händelsen.

Ringer kvinnor i hela Sverige

Statistiska Centralbyrån har gått ut med en varning för mannen, som ringer runt till kvinnor i hela landet med dolt nummer. De uppmanar alla som drabbas att göra en polisanmälan.

– Det har pågått från och till i flera år. Vi gör inga undersökningar om sexvanor och vi ringer aldrig från dolt nummer, säger Johannes Cleris, pressansvarig på SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.