Alkohol till dörren kan bli verklighet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det bli möjligt för Uppsalaborna att beställa hem ett glas vin till maten via take away – i alla fall om Centerpartiet får sin vilja igenom. Deras förslag om att utreda möjligheten till alkoholcatering har fått ja i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Men krögarna själva är tveksamma.

Mats Åhlund (C), som ligger bakom förslaget, hoppas att åtgärden ska kunna hjälpa krisande restauranger i coronatider.

– Sen förstår ju jag att det här inte är medicinen för alla ekonomiska problem. Men det är ett bidrag och en bra signal att vi står bakom företagandet i Uppsala, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Leverans av alkohol till dörren har dock fått kritik, bland annat från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som anser att det bryter mot alkohollagen. Både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna i Uppsala har motsatt sig förslaget. Men Mats Åhlund menar att microcatering går att genomföra under ordnade former.

– Till exempel kan den som levererar alkohol se vilka som ska förtära det här och göra en bedömning. Exakt hur det ska gå till har vi gett i uppdrag till miljöförvaltningen att utreda.

Tudelade åsikter

Krögarna själva är dock inte övertygade.

– Alkohollagen handlar ju om att någon ska kontrollera vem som köper, och här på plats kan vi göra det. Men hemma blir det svårt. Jag skulle gärna sälja lite alkohol till de som kommer till oss och tar hem take away, för då kan jag kontrollera att den är 18 år. Men om man använder en hemkörningstjänst så tror jag inte riktigt att det kommer fungera, säger Stefan Wahlstrand som driver restaurang i centrala Uppsala.

Se klippet ovan för att höra mer om det nya förslaget som ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet