Foto: TT/Uppsala kommun

Miljoner från staten ska göra Uppsala tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade sin satsning mot segregation under tisdagsförmiddagen. Totalt får Uppsala 773 miljoner kronor under tio års tid.

Regeringen ger Uppsala kommun 15 miljoner kronor i år, 54 miljoner 2019 och sedan 88 miljoner kronor årligen framtills 2028 för arbete mot segregation. Totalt rör det sig om 775 miljoner kronor under tio års tid.

– Vi har inte fått de här verktygen från staten tidigare. Så det här glädjer mig något enormt som lokalpolitiker att ha det här stödet, och att kunna lägga mer resurser på arbetet mot segregation, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

Regeringen har avsatt 2,2 miljarder årligen, med start 2020, för att få ner segregationen i Sverige. En satsning som Erik Pelling välkomnar.

– De här pengarna ska vi använda för att få bort Gottsunda som ett av polisens särskilt utsatta områden. Vi kommer även satsa på att få ökad trygghet på torg och gator, samt lägga fler resurser på skolan, säger han.

En av 32 kommuner

Andra områden som berörs av satsningen är Nyby, Gränby och Sävja.

Uppsala är en kommun av 32 som får pengar av regeringen för att minska segregation under en tioårsperiod.

Alla kommuner är sådana som har socioekonomiskt utsatta områden. Syftet är att pengarna ska få minska samhällsklyftorna och att Sverige till slut inte ska ha några särskilt utsatta områden längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.