Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pontus Lindström, expert på säkerhet och brott mot företag, berätta mer om bedrägerier – och vad man kan göra för att undvika dem. Foto: Oskar Omne

Miljonsmäll för Nelins – experten: ”Handlar om tiotusentals företag”

Uppdaterad
Publicerad

Förr var det värdetransportrån – nu är det olika former av bedrägerier. En undersökning från Företagarna visar att Nelins är långt ifrån ensamma att utsättas för bedrägerier genom bluffakturor och identitetskapning.

– I princip är det väldigt enkelt att begå den här typen av bedrägerier. För 10-20 år sedan var det värdetransportrån som var det stora problemet. Men bedragarna har nu upptäckt att det finns väldigt mycket mer pengar att tjäna i form av bedrägerier, säger Pontus Lindström, säkerhetsexpert på organisationen Företagarna.

Men det är svårt att komma åt bedragarna.

– Det är en form av identitetsstöld mot det här företaget. I Sverige är det inte olagligt med den här typen av bolagskapning men den lagstiftningen måste vi få till, säger Pontus Lindström som uppger att det just nu pågår en utredning för att få bukt med den här typen av brott.

Tiotusentals drabbade

2022 sammanställde Företagarna en rapport kring olika typer av brott riktade mot företag. Rapporten visar att 4 procent av de tillfrågade företagen någon gång det senaste året utsatts för ett försök till identitetskapning och 35 procent av företagarna har mottagit bluffakturor.

– Om man blir utsatt är det enormt problem. Det motsvarar 10 000-tals företag som på något sätt utsatts för den här typen av bedrägerier – så det här är ett jätteproblem.

Hör Pontus Lindström berätta mer om bedrägerier mot företag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.